Apple’dan sonra Google da Avrupa’ya resti çekti

Posted by

Bu adım, dijital pazar yerinde daha adil bir rekabet ortamı oluşturma çabasının bir parçası olarak görülüyor. Bu değişiklik, teknoloji devlerinin bölgedeki işleyiş biçimlerini nasıl şekillendirdiklerine dair daha geniş bir tartışmanın da fitilini ateşliyor.

Google, Avrupa Birliği’nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA) gerekliliklerine uymak adına dün önemli değişiklikler yapacağını duyurdu. Bu yasa, bugünden itibaren etkinlik kazandı. Ancak Google, kullanıcıları Play Store dışından uygulama yüklemeye yönlendiren geliştiricilerden ücret alıp almayacağı veya alacaksa ne kadar olacağı konusunda detay vermekten kaçındı.

Şimdi Google, Apple‘ın App Store’da yaptığı gibi, geliştiricilerin Play Store’u kullanmasalar bile ücret ödeyeceklerini açıkladı. Play Konsolu yardım bölümünde yer alan yeni detaylara göre şirket, iki yeni ücret talep edecek:

Apple’dan sonra Google da Avrupa’ya resti çekti

– İlk kullanıcı kazanımı için yapılan uygulama içi satın alımlar için %10 veya abonelikler için iki yıl boyunca %5’lik bir başlangıç ücreti. Bu, Play’in ilk kullanıcı kazanımı konusunda sağladığı değeri temsil ediyor.

– Devam eden Play hizmetleri için uygulama içi satın alımlar için %17 veya abonelikler için %7’lik bir hizmet ücreti. Bu, ebeveyn kontrolü, güvenlik, dolandırıcılık önleme ve uygulama güncellemeleri gibi devam eden Play hizmetlerini kapsıyor.

Geliştiriciler, kullanıcılar kabul ederse, iki yıl sonra devam eden ücretlerden çıkabilir, ancak devam eden Play hizmetleri artık uygulanmayacak. Google, “Kullanıcılar uygulamayı Play üzerinden, ebeveyn kontrolü, güvenlik taraması, dolandırıcılık önleme ve sürekli uygulama güncellemeleri gibi hizmetler beklentisiyle edindikleri için, hizmetlerin sonlandırılması kullanıcı onayı gerektirir,” dedi.

Google, “Fantastiq Uygulaması” adlı hayali bir örnekle ücretlerin nasıl uygulanacağını gösteren bir grafik ekledi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir