Haber Kabus denizlere geri dönüyor Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye'nin çevresindeki denizlerde sıcaklıkların yükseldiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Tecer, özellikle Marmara Denizi'nin son 50 ... Hayati Karagöz 29 Temmuz 2024 Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, Türkiye’nin çevresindeki denizlerde sıcaklıkların yükseldiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Tecer, özellikle Marmara Denizi’nin son 50 yılda en hızlı şekilde ısındığını belirterek, 1970’lerde Marmara Denizi’ndeki ortalama su sıcaklığının 15,3°C iken, günümüzde 17,8°C’ye çıktığını vurguladı. Bu artışın 2,5°C olduğunu ifade eden Tecer, sıcaklıkların yükselmesinin müsilaj sorununu yeniden tetikleyebileceğini belirtti. “SICAKLIKLAR CİDDİ ŞEKİLDE YÜKSELDİ” Prof. Dr. Tecer, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’deki deniz suyu sıcaklıklarının da son yarım yüzyılda arttığını kaydetti. Karadeniz’deki sıcaklık artışının 0,9°C, Ege Denizi’nde 1,4°C ve Akdeniz’de ise 1,2°C olduğunu açıkladı. Bu artışların tüm denizlerde uzun dönemli sıcaklıkların ciddi şekilde yükseldiğini gösterdiğini söyledi. “TATİLCİLER BU YIL DENİZDEN BEKLENEN FERAHLIĞI BULAMAYACAK” Atmosfer sıcaklıklarındaki artışın deniz suyu sıcaklıklarını etkilediğini belirten Tecer, bu değişimin kısa sürede dramatik boyutlara ulaştığını ifade etti. “Yaz aylarında deniz suyu sıcaklıkları insan konforunu sağlamak için 21 ila 29°C arasında olmalıdır. Ancak Ege Denizi hariç diğer denizlerde sıcaklıklar 29, 30, hatta 31°C’ye çıkmış durumda,” dedi. Tatilcilerin bu yıl denizden beklenen ferahlığı bulamayabileceklerini sözlerine ekledi. MÜSİLAJI YENİDEN TETİKLEYEBİLİR Tecer, deniz suyu sıcaklıklarındaki artışın Marmara Denizi’nde daha önce görülen müsilaj olaylarını yeniden tetikleyebileceğini vurguladı. Artan sıcaklıkların, atık su deşarjıyla birleşerek müsilaj oluşumunu artırabileceğini ve çözülmüş oksijen seviyelerini düşürebileceğini söyledi. Bu durumun, deniz canlıları üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını, özellikle oksijene duyarlı balık türlerinin azalmasına neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, oksijensiz ortamlara alışkın omurgasızların, bu tür ortamlarda daha yaygın hale gelebileceğini belirtti. Continue Reading Previous: Eski emniyet müdürü Metin Alper, İBB Zabıta Daire Başkanı olduNext: Bodrum’da film gibi olay: Dolandırıcı aşıklar böyle kandırıyor Bir yanıt yazın Yanıtı iptal etE-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdirYorum * Ad * E-posta * İnternet sitesi Daha sonraki yorumlarımda kullanılması için adım, e-posta adresim ve site adresim bu tarayıcıya kaydedilsin. Related Stories Ferdi Kadıoğlu Brighton’da ilk golünü attı Haber Ferdi Kadıoğlu Brighton’da ilk golünü attı 19 Eylül 2024 Fahiş fiyatla kitap satan 400 okula ceza! Haber Fahiş fiyatla kitap satan 400 okula ceza! 19 Eylül 2024 Özelleştirme İdaresi’nden 2 taşınmazın satışına onay Haber Özelleştirme İdaresi’nden 2 taşınmazın satışına onay 19 Eylül 2024